Wolfenbüttel
Door: Jan van de Kamp
Blijf op de hoogte en volg Jan
13 November 2008 | Duitsland, Wolfenbüttel
Het is al weer ruim een maand geleden dat ik van mij heb laten horen, dus bij dezen weer een schrijfsel. Het gaat mij hier goed. Ik kom met mijn werk ‘voran’ en heb er veel plezier in. In ieder geval hoop ik van twee vertalers alle vertalingen – op twee na die ook in NL beschikbaar zijn – door te nemen. Ik had gepland om van twee andere vertalers ook een aantal werken te bestuderen, maar moet nog kijken of ik dat nu ga doen. Misschien dat ik wat langer hier in Wolfenbüttel blijf. Anders kan ik het ook D.V. volgend jaar doen. Ik ben namelijk uitgenodigd om eind augustus-begin september 2009 een lezing te houden voor het 3e internationale Piëtismecongres in Halle in het oosten van Duitsland en hoop aansluitend twee bibliotheken daar te bezoeken. Misschien dat ik daarna nog in westelijke richting het land doorga om een aantal bibliotheken te bezoeken. Ik zie het wel. In ieder geval heb ik nu wel telkens als ik een vertaling samengevat heb, het gevoel dat ik een stapje verder ben gekomen in het lange traject en dat het ooit wel af zal komen. Dat geeft de burger moed. Het leven van een promovendus is als een tuinman die al het herfstblad op moet ruimen: je moet gewoon flink harken en ooit komt het wel goed. Bovendien heb ik lang niet zoveel last van nieuwe gevallen bladeren zoals de tuinman!
Het leuke van het werken aan de bibliotheek hier is dat je veel andere mensen spreekt en dus geen eenzaam wezen wordt. Dit gevaar bestaat namelijk wel en vooral bij het werken in archieven. Archiefonderzoek is alleen leuk als je iets vindt, wat mij overigens wel een paar keer overkomen is. Anders is het werken in een archief ‘fürchterlich’. Dit wordt nog versterkt door het feit dat de meeste archieven het bestaan om elke vorm van gezelligheid uit te sluiten. Nog nooit ben ik in een archief een kantine tegengekomen, laat staan een koffieautomaat! Maar genoeg gemopperd over archieven, ik ga nu mijn loflied op de Herzog August Bibliothek uitzingen. Elke middag gaan we namelijk als gastonderzoekers van de bieb koffiedrinken – dit wordt door de bieb verzorgd. Het zijn mensen uit allerlei vakgebieden en uit allerlei landen – van de VS tot Amerika (vorige week toen Obama was gekozen trakteerden de aanwezige Amerikanen op gebak!).
Toen ik op een dag thuiskwam stond er voor mijn kamerdeur een prachtige stoel – inclusief voetenbankje – die de huisbaas had gekocht, schijnbaar in het kader van een actie om het de mensen hier gerieflijker te maken, want voor de kamer van een huisgenoot stond er een paar dagen geleden ook een set. Het is een heerlijke relax-stoel en je kunt er lekker in achteruit hangen. Het is mij nog nooit eerder tijdens een buitenlandverblijf gebeurd dat ik zulke (tijdelijke) geschenken ontving en ik ben er erg blij mee.
Het komende weekend hoop ik trouwens gezelschap te hebben. Anders is vooral de zondag toch wel een beetje eenzaam. Mijn oud-ledenkring van de studentenvereniging DC waarop ik heb gezeten, hoopt mij te bezoeken en we houden ook een kring – over het Bijbelboek Zefanja. Ik heb er zin in!
Tot slot de foto’s . Die spreken uiteraard voor zich. Ik heb nu nog niet zoveel foto’s van de stad gemaakt, maar dat komt nog wel.
Een hartelijke groet uit een weer wat zonniger, maar wel kouder Wolfenbüttel,
Jan
13 November 2008 - 21:01
Aldert:
Dag broeder,
Mooi om te horen dat het goed met je gaat. Je verhaal klinkt ook erg enthousiast! Klinkt goed die uitnodiging voor een lezing op het congres. Ga je er op in, of weet je het nog niet? Ben benieuwd.
Ben zelf nu ook een onderzoekje aan het uitvoeren. Voor het vak geschiedenis van de psychiatrie aan het kijken naar gevolgen/psychische en sociale schade bij militairen die deelnamen aan de politionele acties in Indonesie. Soort van militaire psychiatrie dus. Erg interessant en bij het archief van Cogis, kennisinstituut sociale en psychische gevolgen van oorlog, krijg je ook prima koffie aangeboden! Of te wel, ook daar bevalt het prima;)
Geniet van je extra luxe in je kamer. Van het bezoek van de DC'ers en je komende werkzaamheden!
Groeten,
Aldert -
14 November 2008 - 06:02
Andreas Luiten:
Ha Jan,
Goed om weer eens wat van je te horen! Ik heb genoten van je schrijfstijl.
Hartelijke groeten ook van Marieke,
Andreas -
14 November 2008 - 08:41
Niels:
Ha Jan,
wat leuk dat je zo'n huisbaas en zo'n bieb hebt getroffen!
Je mag overigens de naam van die huisbaas wel bekendmaken op de VU. Komdende generaties onderzoekers zullen het met plezier willen verifiëren!
Hartelijke groet,
Niels -
14 November 2008 - 08:42
Niels:
Ha Jan,
wat leuk dat je zo'n huisbaas en zo'n bieb hebt getroffen!
Hartelijke groet,
Niels -
14 November 2008 - 12:55
Marieke Luiten:
Ha Jan,
Leuk, je berichtje uit Wolfenbüttel! Zo blijven we een beetje op de hoogte. Wat we vooral ook fijn vinden is dat je gezelschap hebt tijdens een weekend. Zelf weet ik inmiddels een (heel klein) beetje hoe het is om alleen te zitten. Andreas is voor ruim twee-en-een halve week in Uganda en Zuid-Soedan. Als je weer terug bent, moet je écht maar eens een weekend ons gezelschap houden in Apeldoorn. Van harte welkom alvast... Voor nu heel veel succes met je onderzoek en Gods zegen toegewenst. -
20 November 2008 - 17:54
Erik:
Hey broer,
Je ervaringen als tuinman komen dan ongetwijfeld goed van pas!
Zo te horen heb je het goed naar je zin daar, een tijdje langer blijven is dan een prima idee. Doe zo voort!
Bedankt trouwens voor het eraan herinneren hoe een grote zegen een senseo op je kamer is ;)
Groeten en succes,
Erik
22 November 2008 - 19:58
Bram:
Kun je geen koffie naar binnen smokkelen of zo in het archief? Werken zonder koffie lijkt me geen doen... -
01 December 2008 - 10:48
Peter VE:
Hoi Jan leuk om je bericht te lezen. Ik weet niet of je nog in Wolffenbuettel zit, maar veel succes met én niet te vergeten ook plezier in je onderzoek. Bij thuiskomst hebben we geen speciale luierstoel voor je op de VU, maar de ontvangst zal er niet minder hartelijk om zijn... :-)
groetjes
Peter -
06 December 2008 - 22:39
Dingeman:
Ha Jannemans, ben nu bij je in de buurt (150km :) Munchen, maandag kom ik nog langs eisenach. Anyway, goed weekend en laat ns wat vaker van je horen :) 13 november, dat is al ff geleden -
22 December 2008 - 19:07
Samuel:
Het is stil aan de andere zijde van de grens....
Ik zou willen zeggen: Hou vol in de archieven!
Erg prettig dat jij die taak op je neemt om daar te zitten, dan hoeven wij het niet te doen.
Jan, goede feestdagen en jaarwisseling!
Ik zie je volgende stukje over het laatste deel van de ontdekkingstocht in Duitsland, medio januari (?) wel verschijnen!
groet,
Samuel