aankomst Münster

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Jan

05 Mei 2008 | Duitsland, Münster

Beste vrienden,

Van mijn broertje Aldert kreeg ik het advies om een weblog bij te houden tijdens mijn verblijven in Duitsland. Ik vond het eerst te veel tijd kosten, maar nu lijkt het me wel een goed middel om jullie beter op de hoogte te houden van mijn reilen en zeilen en om intensiever contact met jullie te onderhouden. Ik hoop een keer per week een bericht en een aantal foto’s te plaatsen en jullie zijn van harte uitgenodigd om te reageren!

De afgelopen weken was ik in Bremen (vier weken) en in Detmold (halve week) voor archiefonderzoek. De eerste weken in Bremen heb ik nauwelijks nieuwe informatie kunnen vinden over de twee uit Bremen afkomstige vertalers Johannes Düsing (ze hebben dezelfde naam!). Dat vond ik in het begin wel teleurstellend. Gelukkig heb ik de laatste week in de universiteitsbibliotheek van Bremen wel veel materiaal kunnen vinden. Er is trouwens in Bremen een behoudende ‘evangelische Gemeinde’ (St. Martini) die zich verbonden voelt met de gereformeerde belijdenis en ik heb daar en bij de Russisch-Duitse baptistengemeente op zondag goede kerkdiensten meegemaakt.

Vorige week ben ik drie dagen in het archief in Detmold geweest, waar ik ook het een en ander heb kunnen vinden en zelfs de oplossing heb kunnen vinden van iets waar ik niet uitkwam. Detmold is trouwens ook een prachtig stadje met veel oude vakwerkhuizen. Het was vroeger de hoofdstad van het graafschap Lippe en prins Bernhard (von Lippe-Biesterfeld) was een neef van de graaf van Lippe.

Op koninginnedag ben ik voor een paar dagen naar huis gereisd. Neline en ik vonden het erg fijn om elkaar weer te zien en om samen dingen te doen en we hebben ervan genoten. Voor deze periode is de helft al weer voorbij: eind mei hoop ik terug te komen en van juni tot en met augustus hoop ik gewoon in Nederland te zijn.

Vanmorgen ben ik in Münster aangekomen. Ik ga hier in het archief verder met het onderzoek naar Johann Christoph Noltenius. Hij heeft een werk van Saldenus in het Duits vertaald en was lange tijd hofpredikant in Bielefeld. Ik heb vanmiddag al een aantal stukken over de beroeping en zijn overlijden bekeken bekeken. Het lastige is dat je oude handgeschreven stukken niet zoals de krant leest. Ik had in Nederland er al mee geoefend, maar in het begin in Bremen viel het me nog erg tegen. Maar oefening baart kunst en het gaat nu al stukken beter, maar het kost nu eenmaal tijd.

Ik zit hier in een jeugdherberg net buiten de binnenstad van Münster. Het is gelegen aan een meer (de Aasee). Vandaag voeren er een aantal zeilbootjes en waren er ook mensen aan het waterfietsen. Ik hoor nu buiten de vogels in de bomen fluiten. Om van te genieten! Münster heeft een schitterende binnenstad. Helaas is deze in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest, maar ze is wel weer in oude staat herbouwd.

Ik heb een aantal foto’s bijgevoegd om je een indruk te geven: van de Aasee, het archief en van de kerktoren van Münster. Als je goed naar die laatste foto kijkt, zie je boven de klok drie kooien hangen. Volgens de overlevering werden hier de lijken van de wederdopers die aan het eind van de zestiende eeuw in Münster de heilstaat op aarde wilden realiseren (onder leiding van Jan van Leiden) gedumpt en werden de kooien ter afschrikking aan de kerktoren gehangen …

Een hartelijke groet vanuit Münster,

Jan

• 05 Mei 2008 - 19:59

Rinie Van Reenen:

Ha Jan,

Is inderdaad wel een aardig middel om in een laag land op de hoogte te blijven. Fijn dat het onderzoek - al gaat het dan niet hard misschien - zijn vruchten afwerpt. Sterkte ermee!
    Enne, waar kunnen we die foto's bekijken?

Hartelijke groet,

Rinie

• 05 Mei 2008 - 20:22

Ellen En Aldert:

Ha Jan,

Goed om te horen dat je veilig bent aangekomen en nu alweer geniet van je nieuwe omgeving. Hopelijk heb je ook lekker gekanood in het Brabantse land met Neline. Veel succes met je werk in Münster en we hopen meer van je te horen!

Groetjes, Aldert en Ellen

• 06 Mei 2008 - 04:45

Dingeman:

Ha, fijn dit weblog. Met de foto's is er iets niet goed gegaan :) Succes nog met de laatste vier weken!

• 06 Mei 2008 - 06:44

Marieke Groot:

Hoi Jan,

Leuk om te horen hoe het nu met je gaat en wat je allemaal aan het doen bent!
    Het klinkt als erg veel onderzoek en veel werk, maar wel erg interessant allemaal.
    De foto's heb ik overigens nog niet gevonden, misschien is er iets mis gegaan ;-)
    Heel veel succes en plezier!

Groetjes vanuit Emmerich
    Marieke

• 06 Mei 2008 - 07:50

Rick Verbeek:

Hoi Jan,

Zo te lezen ben je weer ouderwets gedegen in je onderzoek gedoken en naar mijn idee heb je al behoorlijk wat bereikt (als is het maar dat je een paar mooie plaatsen in Duitsland hebt bezocht/bezoekt).

Ik wens je hartstikke veel succes en plezier in Münster. Ik weet precies waar je dan zit in de jeugdherberg, omdat ik best vaak naar Münster ben afgereisd in de tijd dat Karina daar studeerde. De Aasee en binnenstad zijn echt prachtig!

Hoe lang blijf je eigenlijk in Münster?

Groetjes vanuit Nijmegen,
    Rick

• 06 Mei 2008 - 08:49

Aaldert:

Ha Jan,

Leuk om iets van je te horen op deze manier! En veel succes bij het - eenzaam - doorploegen van de archieven. \

In de jeugdherberg waar jij nu zit, heb ik een paar maanden geleden ook overnacht, samen met een paar broers. Heb je er wel een kamer voor jezelf?

Groeten, Aaldert

• 06 Mei 2008 - 09:48

Niels:

Ha Jan,

heb je de fietsrondweg om Munster al gevonden? Na archiefonderzoek is het goed toeven en ontspannen daar!

Ik hoop dat je geniet van je studiereis! Veel succes!

• 06 Mei 2008 - 14:33

Willemijn:

Hoi Jan,
    Wat leuk, dat je een blog bijhoudt. Interessant om te weten wat je allemaal aan het doen bent. Heel veel succes.
    Ben zelf net terug van een korte vakantie in Aachen, ook even m'n Duits ophalen ;-)

Grts,
    willemijn

• 06 Mei 2008 - 14:37

Andreas En Marieke:

Ha Jan,

Wat leuk dat je ons op de hoogte houdt van je reilen en zeilen... Ik ben wel benieuwd naar die binnenstad van Münster, ongetwijfeld zul je veel (kunstzinnig) moois zien! Ga ervan genieten, ook van je nieuwste resultaten en de voortgang van je onderzoek. Kom in Nederland maar snel eens een bakje bij ons doen...

Hartelijke groet,

Andreas en Marieke

• 06 Mei 2008 - 17:52

Bram Van Helden Gzn:

Ha Jan,

Erg leuk dit weblog! We volgen je auf die Fuß (en dat spel ik ongetwijfeld verkeerd).

Groeten!
    Bram

• 06 Mei 2008 - 18:24

Alinda Vos:

Hoi Jan,

Leuk dat je een weblog hebt! Een goede manier om nog eens wat van je te horen. Je beschrijving van de omgeving klinkt goed, is voor mij eerder geassocieerd met vakantie dan met onderzoek! Succes de komende weken. 'k Ben ook benieuwd naar de foto's.

Alinda

• 09 Mei 2008 - 21:08

Anke:

Heey jan...

We zijn net terug uit Putten, weekje op vakantie geweest..
    Wel moest ik tussendoor gewoon naar school, maar had veel uitval!!...

Leuk dat ik kan lezen waar je allemaal mee bezig bent..

Groetjes Anke